Varför lägga om kosten?
Ju mer jag har läst på om hälsa, näring, bindväv och så vidare, desto mer misstänker jag att syra/bas-balansen är en nyckel till bättre hälsa. Jag känner ju väldigt tydligt i kroppen att olika livsmedel påverkar, men ibland är det svårt att utröna vad som gör vilket. Jag ska göra ett försök att sammanfatta vad jag lärt mig om syra/bas-balansen hittills. Observera att jag är endast en lekman, som försöker hitta vägar för att påverka min hälsa positivt, och detta är fakta jag hittat i böcker, på internet, genom att prata med näringsexperter osv. Jag ger inga källhänvisningar, eftersom jag sammanfattar det jag lärt mig från många olika håll, googla om du vill veta mer...
Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet behöver alltid vara svagt basiskt. Om det blir försurat tas kalk ifrån skelettet, vilket kan leda till osteoporos.
I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, för att kunna bryta ner maten. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag, och här ska PH-värdet vara neutralt. Tarmens enzymer som är så viktiga för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarligt för kroppens funktion.
I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, för att kunna bryta ner maten. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag, och här ska PH-värdet vara neutralt. Tarmens enzymer som är så viktiga för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarligt för kroppens funktion.
Vid obalans lagras syra i bindväven och lederna, och blodet "tar" basiskt kalk från skelettet.
Många menar att syra-bas balansen är en av kroppens viktigaste jämvikter. Många människor har en dålig syra-bas balans, och detta påverkar funktioner såsom energiproduktion, immunsystem, nervsystem, hormonsystem, avgiftningen och stressnivå. Gifter och stress utifrån påverkar också syranivån, och leder till ytterligare försurning. Många symtom på ohälsa kan påverkas positivt av att balansera ph-värdet i kroppen. Jag själv märker att jag får mindre "vardagsvärk", "inflammationsvärk", och är mycket piggare när jag undviker försurning. Dessutom får svamp (Candida) svårare att få fäste sedan jag börjat med basisk kost. Om jag ätit basiskt, och därmed mår ganska bra, märker jag direkt hur kroppen blir försurad om jag glufsar i mig en mjölkchokladkaka till exempel. Värken slår till inom loppet av några minuter. Förut har jag trott att det varit enbart näringsbrist som gett vissa symtom, men i fallet med chokladkakan har jag ju inte förlorat någon näring, bara tillsatt en massa "skräp".
Många menar att syra-bas balansen är en av kroppens viktigaste jämvikter. Många människor har en dålig syra-bas balans, och detta påverkar funktioner såsom energiproduktion, immunsystem, nervsystem, hormonsystem, avgiftningen och stressnivå. Gifter och stress utifrån påverkar också syranivån, och leder till ytterligare försurning. Många symtom på ohälsa kan påverkas positivt av att balansera ph-värdet i kroppen. Jag själv märker att jag får mindre "vardagsvärk", "inflammationsvärk", och är mycket piggare när jag undviker försurning. Dessutom får svamp (Candida) svårare att få fäste sedan jag börjat med basisk kost. Om jag ätit basiskt, och därmed mår ganska bra, märker jag direkt hur kroppen blir försurad om jag glufsar i mig en mjölkchokladkaka till exempel. Värken slår till inom loppet av några minuter. Förut har jag trott att det varit enbart näringsbrist som gett vissa symtom, men i fallet med chokladkakan har jag ju inte förlorat någon näring, bara tillsatt en massa "skräp".
Vi kalkar ju våra försurade sjöar, varför skulle inte vi må bättre också av att vara mindre försurade? När jag var gravid fick jag tipset att ta kalktabletter på kvällen, för att undvika kramp i vaderna. Detta hjälpte, och jag fick också en positiv effekt i och med att svampproblemen minskade. Jag inser ju nu att allt hör ihop med syra-bas balansen.
Vad är basiskt då? Och vad är syrabildande? I princip, så långt jag har kunnat förstå, är det sunt förnuft som gäller. Det mesta som anses nyttigt, grönsaker, frukt och baljväxter, är bättre än socker, vitt mjöl och kött. Det som förvånade mig mest var att få veta att citron är bland det mest basiska som finns, då jag trodde att det var försurande, eftersom smaken är sur! Jag återkommer nog om detta längre fram...
Jag själv har nästan helt slutat med hel- och halvfabrikat, och går mer och mer över till vegetarisk kost. Jag säger absolut inte att det är en enkel resa, då jag själv är uppvuxen med makaroner, köttbullar och brunsås! Jag lärde mig inte äta grönsaker förrän jag blev mamma, och insåg att jag var tvungen att vara ett föredöme för mina barn, och jag var en så´n som petade bort bönorna ur chiliconcarnen!
För mig har det helt enkelt handlat om en insikt i att vi kan påverka vårt mående, vi kan åtminstone delvis ta makten över vår hälsa! De förutsättningar vi är födda med kan vi inte göra något åt, men det vi väljer att tillföra som byggmaterial i våra kroppar kan vi påverka. Cellförnyelsen pågår hela tiden, så det är aldrig försent att påbörja en sundare livsstil...
För mig har det helt enkelt handlat om en insikt i att vi kan påverka vårt mående, vi kan åtminstone delvis ta makten över vår hälsa! De förutsättningar vi är födda med kan vi inte göra något åt, men det vi väljer att tillföra som byggmaterial i våra kroppar kan vi påverka. Cellförnyelsen pågår hela tiden, så det är aldrig försent att påbörja en sundare livsstil...
Jag är långt ifrån radikal, utan jag gör så gott jag kan till vardags, så mycket jag orkar och hinner. Men mat, och livet, ska också vara roligt, så en och annan kaka bakas fortfarande.
Kommentarer
Skicka en kommentar