Fortsätt till huvudinnehåll

Varför lägga om kosten?

Ju mer jag har läst på om hälsa, näring, bindväv och så vidare, desto mer misstänker jag att syra/bas-balansen är en nyckel till bättre hälsa. Jag känner ju väldigt tydligt i kroppen att olika livsmedel påverkar, men ibland är det svårt att utröna vad som gör vilket. Jag ska göra ett försök att sammanfatta vad jag lärt mig om syra/bas-balansen hittills. Observera att jag är endast en lekman, som försöker hitta vägar för att påverka min hälsa positivt, och detta är fakta jag hittat i böcker, på internet, genom att prata med näringsexperter osv. Jag ger inga källhänvisningar, eftersom jag sammanfattar det jag lärt mig från många olika håll, googla om du vill veta mer...

Olika organ i kroppen behöver olika PH-värden. Blodet behöver alltid vara svagt basiskt. Om det blir försurat tas kalk ifrån skelettet, vilket kan leda till osteoporos.
I magsäcken är PH-värdet väldigt surt, för att kunna bryta ner maten. I tunntarmen sker vårt största näringsupptag, och här ska PH-värdet vara neutralt. Tarmens enzymer som är så viktiga för näringsupptaget är beroende av en svagt basisk miljö, därför anses försurning vara så allvarligt för kroppens funktion. 

Vid obalans lagras syra i bindväven och lederna, och blodet "tar" basiskt kalk från skelettet.

Många menar att syra-bas balansen är en av kroppens viktigaste jämvikter. Många människor har en dålig syra-bas balans, och detta påverkar funktioner såsom energiproduktion, immunsystem, nervsystem, hormonsystem, avgiftningen och stressnivå. Gifter och stress utifrån påverkar också syranivån, och leder till ytterligare försurning. Många symtom på ohälsa kan påverkas positivt av att balansera ph-värdet i kroppen. Jag själv märker att jag får mindre "vardagsvärk", "inflammationsvärk", och är mycket piggare när jag undviker försurning. Dessutom får svamp (Candida) svårare att få fäste sedan jag börjat med basisk kost. Om jag ätit basiskt, och därmed mår ganska bra, märker jag direkt hur kroppen blir försurad om jag glufsar i mig en mjölkchokladkaka till exempel. Värken slår till inom loppet av några minuter. Förut har jag trott att det varit enbart näringsbrist som gett vissa symtom, men i fallet med chokladkakan har jag ju inte förlorat någon näring, bara tillsatt en massa "skräp".

Vi kalkar ju våra försurade sjöar, varför skulle inte vi må bättre också av att vara mindre försurade? När jag var gravid fick jag tipset att ta kalktabletter på kvällen, för att undvika kramp i vaderna. Detta hjälpte, och jag fick också en positiv effekt i och med att svampproblemen minskade. Jag inser ju nu att allt hör ihop med syra-bas balansen.

Vad är basiskt då? Och vad är syrabildande? I princip, så långt jag har kunnat förstå, är det sunt förnuft som gäller. Det mesta som anses nyttigt, grönsaker, frukt och baljväxter, är bättre än socker, vitt mjöl och kött. Det som förvånade mig mest var att få veta att citron är bland det mest basiska som finns, då jag trodde att det var försurande, eftersom smaken är sur! Jag återkommer nog om detta längre fram...

Syra-bas-förespråkarna rekommenderar att vi äter minst 80% basiskt, vilket jag tycker är ganska svårt. Jag gissar att om jag anstränger mig att äta "bara" basiskt, kanske jag landar hyfsat nära 80%.
Jag själv har nästan helt slutat med hel- och halvfabrikat, och går mer och mer över till vegetarisk kost. Jag säger absolut inte att det är en enkel resa, då jag själv är uppvuxen med makaroner, köttbullar och brunsås! Jag lärde mig inte äta grönsaker förrän jag blev mamma, och insåg att jag var tvungen att vara ett föredöme för mina barn, och jag var en så´n som petade bort bönorna ur chiliconcarnen!

För mig har det helt enkelt handlat om en insikt i att vi kan påverka vårt mående, vi kan åtminstone delvis ta makten över vår hälsa! De förutsättningar vi är födda med kan vi inte göra något åt, men det vi väljer att tillföra som byggmaterial i våra kroppar kan vi påverka. Cellförnyelsen pågår hela tiden, så det är aldrig försent att påbörja en sundare livsstil...

Jag är långt ifrån radikal, utan jag gör så gott jag kan till vardags, så mycket jag orkar och hinner. Men mat, och livet, ska också vara roligt, så en och annan kaka bakas fortfarande.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Kolloidalt silver

Visste du att det finns en enkel hjälp att få som kan råda bot på flera av våra vanligaste infektioner? Hjälpen heter kolloidalt silver – en substans som består av destillerat vatten och miljarder små silverpartiklar. Silver har använts som botemedel/läkemedel i över hundra år. Källa Text: Marina Ahlm / Bild: Freedigitalphoto Bakterier, virus  och svampar orsakar många av de mindre sjukdomar vi drabbas av idag, allt från snuva och förkylningar till matförgiftning. Vi får många av dessa sjukdomar då vi vistas bland människor som går och sprider dessa mikroorganismer. Genom att spraya kolloidalt silver i näs-, mun- och halsregionen, så kan vi döda många virus och bakterier som annars skulle föröka sig tillräckligt mycket för att kunna göra oss sjuka om mottagligheten för det finns. Det har  sedan urminnes tider varit ett känt faktum att silver är ett av de mest effektiva ämnen som finns för att ta död på bakterier, svampar och virus. I kolloidal form är silver mer effektivt

Makrobiotisk mat

Jag strävar ju efter att hitta en kost som fungerar, som jag mår bra av, helst som även barnen kan äta och må bra av, som är lättlagad, inte för dyr... Omöjligt uppdrag? Tja, jag ger mig inte... Nu har jag börjat googla på makrobiotisk kost, finns massor av inspiration på nätet. Jag mår ju inte bra av vete och gluten, men klarar mig inte heller utan kolhydrater. Min syster mår jättebra på lchf, men jag blir sjuk av det. Jag tror att vi alla är olika, och behöver lyssna på våra kroppar vad de vill ha, och min kropp måste ha kolhydrater (också). Men det finns ju så mycket annat än vete, råg och korn! Hirs, bovete, quinoa, amaranth osv, och just dessa finns det mycket av inom makrobiotisk kost. (bild från livibalans.se) Idag provade jag ett recept, ganska lättlagat, gott, och känns supernyttigt! :-) Här, på livibalans.se , finns ett recept på en hirsgryta som dessutom är basisk. Kolla runt på övriga recept också, superbra sida! Hon som skriver är dessutom med i Buffés senaste

Kjerstis mat och prat: Glutenfria långpannerutor med krämig chokladglasyr...

Ett till favoritrecept från Kjersti, detta har jag gjort flera gånger, och barnen ÄLSKAR dessa kakor. Hon har verkligen nästan alla glutenfria recept man kan behöva, jag kollar alltid där först när jag letar efter ett nytt recept, eftersom allt jag provat från hennes blogg lyckats. 150 g smör  1 dl mjölk - havremjölk i vårt fall 4 stora ekologiska ägg 2½ dl ljust rårörssocker - idag tog jag vanligt vitt strösocker, det var vad jag hade hemma (mindre nyttigt) 1 3/4 dl teffmjöl - idag blev det Jytte original 1 3/4 dl rårismjöl - idag blev det vanligt rismjöl 2 msk rå kakao 2 tsk fiberhusk 2 tsk bakpulver 2 krm salt Glasyr: 125 g smör  1 stort ekologiskt ägg 2 dl kokosblomsflorsocker - går alldeles utmärkt med vanligt, men inte lika nyttigt 3 msk rå kakao 1 tsk vaniljsocker ca 1 dl kokosflingor Smält smör/margarin och tillsätt mjölken. Ställ åt sidan att svalna. Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt. Blanda ihop mjölsorterna med kakao, husk, bakpulver och sal